Άρθρο

27 Οκτωβρίου – Εορτή Αγίου Νέστωρος

Ο Άγιος Νέστωρας έζησε τα χρόνια του Μαξιμιανού Αυτοκράτορα στη Θεσσαλονίκη και ήταν φίλος του Αγίου Δημητρίου.

Γνωστός από την εμπλοκή του με τον γιγαντόσωμο παλαιστή Λυαίο ενώπιον του Αυτοκράτορα. Θαύμαζε τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου. Έτσι πριν αρχίσει να παλεύει με τον Λυαίο , πήρε Ευλογία από τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος του είπε ότι θα νικήσει τον Λυαίο αλλά θα μαρτυρήσει για τον Κύριο. Ο νεαρός Νέστωρας τότε με θάρρος αναφώνησε : ‘‘ Θεέ του Δημητρίου βοήθει μοι”. Ανέβηκε στην αρένα με τόλμη και θανάτωσε τον Λυαίο με μαχαίρι. Το πλήθος έμεινε έκπληκτο το ίδιο και ο Αυτοκράτορας. Ο Μαξιμιανός διέταξε αμέσως το θάνατο με λόγχη και του νεαρού Νέστωρα αλλά και του Δημήτριου αφού η νίκη αυτή θεωρήθηκε νίκη του Χριστιανισμού εναντίον της ειδωλολατρίας.

Η ακλόνητη πίστη του Νέστωρα μας διδάσκει σε κάθε μας δοκιμασία να αναφωνούμε: «Κύριος ἐμοὶ βοηθός, καὶ οὐ φοβηθήσομαι τί ποιήσει μοι ἄνθρωπος;» (Ψαλμός νε’ 5). Δηλαδή: Ο Κύριος είναι βοηθός μου και δε θα φοβηθώ. Τι θα μου κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος;

Η μνήμη του Αγίου Νέστωρα τιμάται στις 27 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιον:
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἀθλητὴς εὐσεβείας ἀκαταγώνιστος, ὡς κοινωνὸς καὶ συνήθης τοῦ Δημητρίου ὀφθεῖς, ἠγωνίσω ἀνδρικῶς Νέστωρ μακάριε, τὴ θεϊκὴ γὰρ ἀρωγή, τὸν Λυαῖον καθελῶν, ὡς ἄμωμον ἱερεῖον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τῷ Ἀθλοθέτῃ καὶ Θεῶ ἠμῶν.