Άρθρο

25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2021

25 Μαρτιου 2021! 200 χρόνια από την ένδοξη ηρωϊκή καί ευλογημένη εκείνη μέρα της κήρυξης της Επανάστασης των σκλαβωμένων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη. 200 Χρόνια που οι Έλληνες ύψωσαν τη σημαία της λεβεντιάς, της παλλικαριάς και της αυτοθυσίας για να διεκδικήσουν αυτά που για 400 χρόνια τους στερούσε βάναυσα ο Τούρκος κατακτητής. Με αγώνες και θυσίες μπήκαν όλοι στον αγώνα με ένα σκοπό, τη λευτεριά της πατρίδας τους. Μέρα με τη μέρα, σπιθαμή με σπιθαμή η σκλαβωμένη ελληνική γη έπαιρνε ανάσα ελευθερίας. Οι αγωνιστές με το αίμα τους πορφύρωσαν το δέντρο της Ελευθερίας και αυτό μεγάλωσε, έβγαλε φύλλα, βλαστούς και άνθη και οι Έλληνες μπορούσαν πλέον να χαρούν τη λευτεριά τους. «Στην διάρκεια της τουρκοκρατίας η Εκκλησία κατόρθωσε να επιβιώσει. Και όσο η Εκκλησία επιβίωνε, το Έθνος δεν μπορούσε να πεθάνει», τονίζει εμφαντικά ο γνωστός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν.

Στον ιερό τούτο αγώνα, συμπαραστάτες και βοηθοί όλοι. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η φλόγα της λευτεριάς σιγόκαιε άσβεστη για 400 χρόνια στα στήθια του Έλληνα. Παρά τις δυσκολίες ελληνόπουλα μάθαιναν στα κρυφά την Ιστορία και την Γλώσσα τους. Μέσα στα «Κρυφά Σχολειά» αναμμένο πάντα το καντήλι της πίστης και της ελπίδας.  Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, μάθαιναν τα ελληνόπουλα. Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος βροντοφώναζαν οι Έλληνες, μόνοι και αβοήθητοι στις ράχες και τα κορφοβούνια. «Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζον διά την Παιδείαν, η οποία συνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα [στοιχειώδης εκπαίδευση] και ολίγην αριθμητικήν ακανόνιστον. Εν ελλείψει δε διδασκάλου ο ιερεύς εφρόντιζεν περί τούτου. Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτικά από τους Τούρκους». (Φώτιος Χρυσανθακόπουλος [Φωτάκος], υπασπιστής του Θ. Κολοκοτρώνη, 1829, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, τόμος Α, σελ.36. εκδ Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα 1974)

Το δικό μας «Κρυφό Σχολειό», https://kryfoscholio.ac.cy/ που πήρε το όνομα του προς τιμήν εκείνων των «Κρυφών Σχολειών» που γέννησαν ήρωες και ελεύθερους Έλληνες, αλλιώς προγραμμάτιζε να τιμήσει τα 200 χρόνια. Δυστυχώς όμως τα μέτρα κατά της πανδημίας και το κλείσιμο των Σχολείων στην πόλη μας δεν μας επιτρέπουν παρά ελάχιστα. Ανάμεσα στα ελάχιστα ας συμπεριληφθεί και ο «Ύμνος για τα Κρυφά Σχολειά» που γράφτηκε ειδικά για την φετινή γιορτή.

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων λοιπόν, θα ήταν τιμή μας και θα έδινε μεγάλη χαρά στα παιδιά μας, να ακουστεί ο ύμνος αυτός και από την δική σας συχνότητα.

Σας ευχαριστούμε για την όλη συνεργασία και συναντίληψη,

Με εκτίμηση,

Διεύθυνση,  Εκπαιδευτικοί και  Μαθητές του «Κρυφού Σχολειού»