Άρθρο

26 Οκτωβρίου – Εορτή Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε , έζησε και μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό είναι και ο πολιούχος Άγιος της. Είναι από τους ενδοξότερους Αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια και σε νεαρή ηλικία , κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Εκ φύσεως του ήταν φιλομαθής . ‘Έψαχνε την αλήθεια και την βρήκε στην Χριστιανική Πίστη. Δίδασκε στις υπόγειες στοές την Αγία Γραφή όταν τον συνέλαβαν οι ειδωλολάτρες και τον πήραν μπροστά στον αυτοκράτορα. Αυτός με θάρρος  είπε στον Μαξιμινιανό : ” Tω Χριστώ μου μόνο πιστεύω”.

Στη φυλακή ήταν επίσης και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστωρας , ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον Λυαίο. Ο Νέστωρας πριν να μονομαχήσει με τον μονομάχο Λυαίο, πήρε την ευχή του Δημήτριου. Ο Νέστωρας νίκησε τον Λυαίο και ο αυτοκράτορας διάταξε τον θάνατο και του Δημήτριου και του Νέστωρα με λογχισμούς. Γέμισαν το σώμα του με πληγές και ο Άγιος έψελνε ύμνους προς τον Κύριο.

Στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου κτίστηκε περικαλλής ναός στο όνομα του όπου και ανάβλυζε μύρο και γι’ αυτό ονομάστηκε Μυροβλύτης. Ταυτίστηκε όσο λίγοι Άγιοι με μια πόλη. Η Θεσσαλονίκη θεωρείται “η πόλη του Αγίου Δημητρίου”.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.

Ἀπολυτίκιον:
Ἦχος γ’.
Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σέ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τά ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τήν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τόν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.