Άρθρο

1η Οκτωβρίου – Εορτή Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου

Η εορτή της Αγίας Σκέπης καθιερώθηκε μετά το θαυμαστό γεγονός που αναφέρεται πιό κάτω :

Mια νύκτα που γινόταν αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών , ο όσιος Ανδρέας ο Σαλός και ο μαθητής του Επιφάνειος , είδαν την Παναγία να εισέρχεται στην εκκλησία. Την συνόδευαν πλήθος αγγέλων μαζί με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Γονάτισε και προσευχήθηκε για πολλή ώρα με θερμά δάκρυα για τη σωτηρία των πιστών. Μετά , μπήκε στο Ιερό και πήρε το μαφόριο της (το τσεμπέρι της) , και το άπλωσε πάνω στους πιστούς για να τους δείξει ότι τους προστατεύει.

Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή , η εκκλησία να καθιερώσει γιορτή της Αγίας Σκέπης. Δηλαδή γιορτή πρός τιμή της Παναγίας η οποία σκέπει, προστατεύει και φωτίζει τους πιστούς στο δρόμο προς την τελείωση.

Απολυτίκιο:
Της Σκέπης σου Παρθένε, αvuμνούμεν τας χαρίτας, ην ως φωτοφόρον νεφέλην, εφαπλοίς υπέρ έννοιαν, και σκέπεις τον λαόν σου νοερώς, εκ πάσης των εχθρών επιβουλης. Σε γαρ σκέπην και προστάτιν και βοηθόν, κεκτήμεθα βοώντες σοι. Δόξα τοις μεγαλείοις σου Αγνή, δόξα τη θεία Σκέπη σου, δόξα τη προς ημάς σου, προμηθεία Άχραντε.