Άρθρο

24 Σεπτεμβρίου – Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Ο Άγιος Σιλουανός γεννήθηκε το 1866 μ.χ. στο χωριό Σόβοη της επαρχίας Λεμπεντιάσκ της Ρωσσίας. Το κοσμικό του όνομα ήταν Συμεών Ιβάνοβιτς Αντόνοφ.
Στο Άγιο Όρος πήγε το 1892 μ.χ. Έγινε γνωστός πρίν ακόμα Αγιοκαταχτεί από την Ορθόδοξη εκκλησία με το έργο “Ο Γέροντας Σιλουανός του Άθω” , το οποίο συνέγραψε ο Ηγούμενος τότε της Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Έσσεξ της Αγγλίας Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος, ο οποίος έζησε κοντά στον Άγιο για χρόνια πολλά στον Άθω.
Η ζωή του ως μοναχού ήταν αυστηρή και κοπιώδης. Έκανε αγώνα να κρύψει τις αρετές του  όμως ο Κύριος πρός ωφέλεια όλων , τις αποκάλυπτε. Αξιώθηκε να δεί ζωντανό τον Χριστό μπροστά του και όταν τον ρώτησε τί πρέπει να κάνει για να ταπεινωθεί, η απάντηση ήταν : ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ !
Ήσυχος, σιωπηλός και γαλήνιος απεβίωσε στις 24/9/1938 όπως ήταν όλη η μοναχική του βιοτή.

Η έκδοση του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Λεμεσού στα ελλήνικα και στα ρωσσικά με τίτλο “Γέροντας Σωφρόνιος, μαθητής του Αγίου Σιλουανού” δείχνει το μεγαλείο της αγιότητας του Αγίου Σιλουανού και του Γέροντα Σωφρόνιου δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Διατίθεται από την ιστοσελίδα vizantio.com στην τιμή των 10 ευρώ.


Aπολυτίκιον:
Χριστὸν διδάσκαλον ἐν ὀδῷ ταπεινώσεως προσευξάμενος ἔλαβες, μαρτυροῦντος τοῦ Πνεύματος, ἐν σῇ καρδία τὴν λύτρωσιν, διὰ τοῦτο ἀσκήσεως ἀνεδείχθης σὺ ὁδηγός, ὡς φωτὸς θείου ἔμπλεως. Ὅσιε πάτερ Σιλουανέ, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ σωθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.