Άρθρο

7 Οκτωβρίου – Εορτή Αγίου Σεργίου και Βάκχου

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος ήταν Χριστιανοί επίλεκτοι στρατιώτες του αυτοκράτορα Μαξιμιανού.
Όταν έμαθε ότι ήταν Χριστιανοί, τους κάλεσε σε τελετές με θυσίες τις οποίες δεν παρευρέθηκαν. Όμως και με σθένος ομολόγησαν την πίστη τους. Αμέσως έδωσε διαταγή να αφαιρέσουν τα αξιώματα τους. Αφού τους βασάνισε με διάφορους τρόπους , τους έστειλε σε ένα άλλο βάναυσο δούκα της ανατολής  τον Αντίοχο.
Αυτός με την σειρά του , μαστίγωσε μέχρι θανάτου τον Βάκχο. Τον δε Σέργιο επειδή κάποτε τον ευεργέτησε, του πρότεινε να του χαρίσει τη ζωή εάν αρνηθεί τον Χριστό. Τότε ο Σέργιος του απάντησε με θάρρος με λόγια του Αποστόλου Παύλου : ” Για μένα ζωή είναι ο Χριστός . Και το να πεθάνω όμως είναι κέρδος διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με τον Χριστό ”.
Στη Λεμεσό , μεταξύ Μοναγρίου και Δωρού, υπάρχει η Σκήτη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου και Σεργίου του Ράντονέζ, το οποίο είναι Μετόχιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμασγούς.

Ἀπολυτίκιον :
Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τριάδος τῆς Ἁγίας ὀπλίται τροπαιοῦχοι, ἡ λαμπρὰ δυὰς τῶν Μαρτύρων, ὠράθητε ἐν ἄθλοις, Σέργιος ὁ θεῖος ἀριστεύς, καὶ Βάκχος ὁ γενναῖος ἀθλητής, διὰ τοῦτο δοξασθέντες περιφανῶς, προΐστασθε τῶν βοώντων Δόξα τῷ ἐνισχύσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι δι’ ὑμῶν, πάσιν ἰάματα.