Άρθρο

14 Ιανουαρίου – Εορτή Αγίας Νίνας της Ισαποστόλου

Η Αγία Νίνα (ή Νίνω) γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβείς γονείς. Συγγενεύει με τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Ο πατέρας της Ζαβουλών ήταν στρατιωτικός. Η μητέρα της Σωσάννα, ήταν αδελφή του Επισκόπου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου. Ο πατέρας της έγινε, με την συγκατάθεση της συζύγου του, μοναχός στην έρημο του Ιορδάνη. Η μητέρα της Αγίας Νίνας πήγε ως διακόνισσα στο Ναό της Αναστάσεως. Έτσι την Αγία Νίνα την παρέδωσαν στην Γερόντισσα Νιοφόρα, για να την αναθρέψει.

Όταν η Αγία Νίνα μελετούσε το Ευαγγέλιο και έφθασε στο κεφάλαιο που αναφερόταν στην σταύρωση του Χριστού, διερωτήθηκε που βρίσκεται η πορφύρα του Κυρίου. Της είπαν, κατά την παράδοση, ότι αυτή φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη της Γεωργίας. Τη μετέφερε εκεί ο ραβίνος, ο οποίος την είχε παραλάβει από το στρατιώτη που την κέρδισε στην κλήρωση κάτω από τον Σταυρό του Χριστού.

Η Αγία Νίνα με πόθο παρακάλεσε την Παναγία να την αξιώσει να πάει στην Γεωργία, για να προσκυνήσει τον χιτώνα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Η Παναγία άκουσε την προσευχή της και εμφανίσθηκε στον ύπνο της. Της είπε να πάει στην Γεωργία για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Επίσης της πρόσφερε ένα Σταυρό από κληματόβεργες, που θα ήταν η ασπίδα προστασίας της και θα την φύλαγε. Η Αγία ξύπνησε και είδε στα χέρια της το θαυμαστό Σταυρό. Τον ασπάσθηκε, έκοψε μια κοτσίδα από τα μαλλιά της, την έπλεξε στον Σταυρό και πήγε να συναντήσει το θείο της Επίσκοπο Ιουβενάλιο, ο οποίος της έδωσε την ευχή του. Έτσι μετά από εντολή της Παναγίας, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Γεωργία, τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η Αγία βρήκε τον χιτώνα του Χριστού, στον κήπο των ανακτόρων και εκεί ανήγειρε το Ναό του Αγίου Στύλου.

Η Αγία Νίνα κοιμήθηκε ειρηνικά. Ανακηρύχθηκε Αγία και Ισαπόστολος από την Εκκλησία για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στον Χριστιανισμό. Είναι η προστάτιδα Αγία της Γεωργίας Το όνομά της (Nino στα Γεωργιανά) φέρουν οι περισσότερες γυναίκες της Γεωργίας.
Το τίμιο λείψανό της παραμένει άφθαρτο. Η μνήμη της εορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου.

Ἀπολυτίκιον:
Ήχος πλ α’ . Τον συνάναρχον λόγον
Ως ωραίοι οι πόδες σου οι ζηλώσαντες ακολουθήσαι ταίς τρίβοις των αποστόλων Χριστού, Νίνα σκεύος Παρακλήτου παμφαέστατον’ όθεν τιμώντες σε πιστώς, Γεωργίας φρυκτωρέ φωτόλαμπρε, σε αιτούμεν’ ημών τα σκότη λιταίς σου της αγνωσίας πόρρω σκέδασον.