Άρθρο

12 Δεκεμβρίου – Εορτή Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνγεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο κατεχόμενο χωριό Άσσια της Κύπρου από εύπορη οικογένεια βοσκών. Αν και μορφώθηκε δεν άλλαξε επάγγελμα. Κάθε Κυριακή έπαιρνε τους βοσκούς εκκλησία και μετά τους εξηγούσε το ευαγγέλιο. Παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη, την Ειρήνη.
Η ευσεβής σύζυγος του πέθανε νωρίς. Έτσι, αφοσιώθηκε στο Θεό και χειροτονήθηκε Ιερέας. Ο Θεός τον ευλόγησε να είναι προστάτης χήρων και ορφανών. Χάρη στον χριστιανικό του βίο, εξελέγη Επίσκοπος Τριμιθούντος δια βοής λαού και κλήρου.
Συμμετείχε στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο για να αποδείξει στον Αρείο την ύπαρξη της Αγίας Τριάδας έκανε το θαύμα με το κεραμίδι. Πρώτα έκανε το σημείο του σταυρού και με το αριστερό του χέρι έπιασε ένα κεραμίδι εις Τύπον της Αγίας Τριάδος  και είπε : ” Eις το όνομα του Πατρός ΄΄ , και έκανε να φανεί προς τα επάνω απ’το κεραμίδι φωτιά δια της οποίας είχε ψηθεί το κεραμίδι. ”Και του Υιού” , έπεσε κάτω νερό δια το οποίο ζυμώθηκε το χώμα του κεραμιδιού. ”Και του Αγίου Πνεύματος” , έδειξε μέσα στη χούφτα του μόνο το χώμα που απέμεινε.
Το λείψανο του βρίσκεται αδιάφθορο στον ομώνυμο Ναό στην Κέρκυρα.
Κοιμήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου το 350 μ.Χ.
Ἀπολυτίκιον:
Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, και θαυματουργός θεοφόρε, Σπυρίδων Πατήρ ἡμῶν· διό νεκρᾷ σύ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καί ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καί ἐν τῷ μέλπειν τάς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σέ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σέ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διά σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.