Άρθρο

9 Δεκεμβρίου – Εορτή Αγίας Άννας

Η Αγία Άννα είναι η μητέρα της Θεοτόκου! Σύζυγος του Ιωακείμ. Το ζευγάρι δεν είχε παιδιά και παρακαλούσαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα. Ο Θεός έστειλε Άγγελο να τους γνωστοποιήσει ότι όχι μόνο θα τους έστελνε παιδί αλλά το κοριτσάκι αυτό ήταν προορισμένο να γίνει η μητέρα του Χριστού. Η γηραιά, στείρα λοιπόν Άννα, επιτέλους στην ηλικία των 70 χρόνων απέκτησε όχι μόνο “εξ επαγγελίας αλλά και κατά τον φυσικό νόμον της φύσεως”, την Μαριάμ, την οποία πρόσφεραν στο ναό σε ηλικία 3 ετών εκπληρώνοντας έτσι το τάμα τους.

Το όνομα της να αναφέρουμε , προφερόταν με Χ απο το εβραικό Χάννα που σημαίνει εύνοια, χάρη. Είχε 2 αδελφές την Μαρία και τη Σοβή μητέρα της Ελισάβετ η οποία γέννησε τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη της 3 φορές κατά την διάρκεια του έτους. Στις 9/12, στη σύλληψη της, στις 25/7 την κοίμηση της και στις 9/9 μαζί με τον σύζυγο της Ιωακείμ.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς ἀτεκνίας δεσμὰ διαλύονται· τοῦ Ἰωακεὶμ γὰρ καὶ τῆς Ἄννης εἰσακούων Θεός, παρ᾽ ἐλπίδα τεκεῖν αὐτοὺς σαφῶς, ὑπισχνεῖται θεόπαιδα· ἐξ ἧς αὐτὸς ἐτέχθη ὁ ἀπερίγραπτος, βροτὸς γεγονώς, δι᾽ Ἀγγέλου κελεύσας βοῆσαι αὐτῇ· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.