Άρθρο

4 Δεκεμβρίου – Εορτή Αγίας Βαρβάρας

Η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα, ήταν ένα όμορφο κορίτσι την οποία ο ειδωλολάτρης πατέρας της , έκλεισε σε ένα πύργο για να την προφυλάξει από μνηστήρες.

Μυστικά προσηλυτίστηκε στον Χριστιανισμό. ‘Οταν το έμαθε ο πατέρας της, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο έπαρχος θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την μεταπείσει. Όταν είδε ότι ήταν ανένδοτη, την υπέβαλε σε μαρτύρια και τελικά διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Μάλιστα όρισε την ποινή να την εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του! ...πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται…

Την στιγμή όμως που αποτελείωνε το έγκλημα του, έπεσε νεκρός κτυπημένος απο κεραυνό κατά θεία δίκη. Από αυτό το θαυμαστό γεγονός, συνδέεται με επίκληση την έναντι κεραυνού και φωτιάς. Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται και προστάτιδα Αγία του πυροβολικού.

Η μνήμη της τιμάται 4/12.

Ἀπολυτίκιον:
Ἦχος πλ. α’. Τόν συνάναρχον Λόγον.
Τῆς Τριάδος τήν δόξαν ἀνακηρύττουσα, ἐν τῷ λουτρῷ τρεῖς θυρίδας ὑπεσημήνω σοφῶς, κοινωνίαν πατρικήν λιποῦσα πάνσεμνε, ὅθεν ἠγώνισαι λαμπρῶς, ὡς παρθένος εὐκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. Ἀλλά μή παύση πρεσβεύειν, ἐλεηθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.