Άρθρο

6 Δεκεμβρίου – Εορτή Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας τον 3ο αιώνα μ.Χ. από ευσεβείς και εύπορους γονείς και είχε σπουδαία μόρφωση. Όταν οι γονείς του πέθαναν, είχε μείνει κληρονόμος μίας μεγάλης περιουσίας την οποία χάρισε στους φτωχούς.
Αφιερώθηκε στα θεία και έγινε Ιερέας πολύ νωρίς. Αργότερα έγινε Ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου, με θεϊκή αποκάλυψη αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση στηρίζοντας φτωχούς και άπορους ιδρύοντας νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Κατά τους διωγμούς υπέστη βασανιστήρια αλλά όταν ανήλθε στο θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθέρωσε όλους τους Χριστιανούς και ο Νικόλαος ανήλθε ξανά στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο Άγιος Νικόλαος έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, όπου ξεχώρισε για τη σοφία και το ήθος του. Ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας. Έσωσε πολλούς ανθρώπους όταν ήταν εν ζωή αλλά και μετά το θάνατο του. Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού.
Αποδήμησε στις 6 Δεκεμβρίου το 343. Μετά τον θάνατο του ονομάστηκε Μυροβλήτης αφού τα λείψανα του αναβλύζουν Άγιο Μύρο.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.