Άρθρο

30 Νοεμβρίου – Εορτή Αποστόλου Ανδρέα

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι γνωστός και ως Πρωτόκλητος, επειδή πρώτοι, αυτός και ο αδελφός του Πέτρος ακολούθησαν τον Χριστό.

Γιός του Ιωνά του ψαρά καταγόταν απο την Βηθσαιδά της Γαλιλαίας.  Ψαράς ο ίδιος αλλά και ο αδελφός του ο Πέτρος. Το όνομα του σημαίνει γενναίος από τη λέξη ανδρεία. Τα δύο αδέλφια είχαν πνευματικές ανησυχίες και έγιναν μαθητές του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου όπου μαζί ακολούθησαν τον Χριστό , ο οποίος χαρακτηριαστικά τους είπε: ”Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων”.

Ο Απόστολος Ανδρέας έκανε μεγάλο Αποστολικό έργο.  Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο Επίσκοπο Βυζαντίου.  Μετέβη αργότερα μέσω Θεσσαλίας στην Αχαία, όπου ίδρυσε εκκλησία αλλά και προσηλύτισε στον Χριστό την Μαξιμίλλα (σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτη) την οποία επίσης θεράπευσε απο ανίατη ασθένεια. Ο Αιγεάτης αξιωματούχος, όταν το έμαθε, εξοργίστηκε και διέταξε τη σταύρωση του σε σταυρό σχήματος Χ.  Από τότε ονομάστηκε “Σταυρός του Αγίου Ανδρέα”.

Σε ένα από τα ταξίδια του, σταμάτησε και στην Κύπρο. Αφού είχε νηνεμία, σταμάτησαν στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Μοναστήρι του.  Τους τέλειωσε  το νερό και έτσι ο Άγιος προσευχήθηκε θερμά και το νερό βγήκε άφθονο από βράχο και τους ξεδίψασε όλους! Το νερό τρέχει μέχρι σήμερα!  Άλλοι το έβαζαν πάνω τους και θεραπεύθηκαν, με πρώτο το τυφλό παιδί του καπετάνιου. ‘Οσοι ήταν παρόντες , πίστεψαν και βαφτίστηκαν Χριστιανοί.

Μετά από χρόνια κτίστηκε σε αυτό το σημείο το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στο σημείο όπου ο βράχος έβγαλε νερό,  αξιοποιήθηκε ως χώρος Αγιάσματος . Χιλιάδες προσκυνητές από όλη την Κύπρο και όχι μόνο επισκέπτονταν το Μοναστήρι κάθε χρόνο, βάφτιζαν τα παιδιά τους στο όνομα του και πρόσφεραν τα τάματα τους .

Η μνήμη του τιμάται στις 30/11.

Απολυτίκιο:

Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος
και του κορυφαίου αυτάδελφος
τον Δεσπότην των όλων, Ανδρέα,
ικέτευε, ειρήνην, τη οικουμένη δωρήσασθαι
και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.