Άρθρο

8η Νοεμβρίου-Σύναξις Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ

Σύναξις των Παμμεγίστων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ αλλά και των υπολοίπων Ασωμάτων Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι άγγελος. Δηλαδή κτιστό, αόρατο, τέλειο πνεύμα. Δεν το περιορίζει ο χρόνος, ούτε ο χώρος. Είναι αυτός ο οποίος θα αναγγείλει την δεύτερη έλευση του Ιησού Χριστού.

Κρατά πάντα ρομφαία, η οποία δίνει πύρινη τιμωρία στους εχθρούς του Θεού. Κατά τον λαό είναι ο ψυχοπομπός άγγελος. Αυτός δηλαδή που μεταφέρει τις ψυχές στον Ουρανό. Είναι προστάτης της πολεμικής αεροπορίας ο Ταξιάρχης και Αρχιστράτηγος Αρχάγγελος Μιχαήλ και τιμάται και δοξάζεται με κάθε λαμπρότητα.

Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ από την άλλη είναι ένας από τους απροσμέτρητους αγγέλους. Το όνομα του σημαίνει “ήρωας του Θεού”.  Εμφανίστηκε στον Ιωακείμ και στην Άννα και τους ανάγγειλε ότι θα γεννήσουν την Παναγία. Στον Ιερέα Ζαχαρία ότι θα γεννήσει τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Μαζί του συνδέονται όλα τα γεγονότα της Γέννησης του Χριστού. Είναι αυτός που έδωσε τον κρίνο στην Παναγία. Είναι αυτός που παρουσιάστηκε στους βοσκούς. Είναι αυτός που είπε στον Ιωσήφ να πάρει την Μαρία και το βρέφος και να πάνε στην Αίγυπτο. Είναι αυτός που παρουσιάστηκε στο Άγιο Όρος στις Καρυές και με το δάκτυλο του έγραψε σε μαρμάρινη πλάκα το “Άξιον Εστί”. Είναι επίσης αυτός που έφερε το μήνυμα της Ανάστασης στις Μυροφόρες.

Η μνήμη τους εορτάζεται στις 8 Νοεμβρίου.

Aπολυτίκιον:
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίωv στρατιῶν Ἀρχιστράτηγοι, δυσωποῦμεv ὑμᾶς ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵvα ταῖς ὑμῶv δεήσεσι, τειχίσητε ἡμᾶς, σκέπῃ τῶν πτερύγωv, τῆς ἀΰλου ὑμῶν δόξης, φρουροῦvτες ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτεvῶς καί βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λυτρώσασθε ἡμᾶς, ὡς Ταξιάρχαι τῶν ἄνω Δυνάμεων.